zoek bewaard kaart contact

Home verhalen De geschiedenis van Huinen

De geschiedenis van Huinen

van toen tot nu

In het Jaarboek van het Puttens Historisch Genootschap (PHG) verschenen tientallen artikelen over de Puttense geschiedenis. In het kader van Verhaal van Putten worden enkele parels opnieuw onder de aandacht gebracht. In dit stukje vindt u het zevende en achtste artikel uit de reeks, beiden geschreven door H.G. Esveld en gepubliceerd in Jaarboek 1993 en 1995.

Thema:

H.G. Esveld beschrijft in een reeks van drie artikelen, verschenen in de jaarboeken 1993, 1994 en 1995, de geschiedenis van Huinen ‘van toen tot nu’. Huinen is een agrarisch gebied in de gemeente Putten, met een lange geschiedenis. In deel I begint Esveld dan ook reeds in het jaar 855, toen Huinen werd aangeduid als ‘Uunilo’. Vervolgens maakt Esveld een flinke sprong; de middeleeuwen slaat hij zo goed als over, om diep op de negentiende eeuw en de verkaveling in het agrarische gebied in te gaan.  Verkaveling is de manier waarop de (cultuur)grond verdeeld is.
Op het laatstgenoemde onderwerp komt Esveld nog uitgebreid terug in het derde deel van zijn reeks over Huinen. Hierin wordt namelijk uitgebreid waarom de verkavelingsstructuur van Huinen, en met name het gebied ‘Poolse Driest’, in hoge mate afwijkt van andere verkavelingen op de Veluwe. 


Al met al een zeer levenswaardige serie voor allen die zijn geïnteresseerd in Huinen en lokale Puttense geschiedenis, maar ook zeker juist voor hen die geboeid zijn door agrarische geschiedenis en verkaveling. Lees artikel één en drie over Huinen hier en hier.


 

Andere relevante verhalen

©2018 - Verhaal van Putten is een initiatief van de gemeente Putten

Disclaimer | Privacyverklaring

Ontwerp: INZPIRE Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet

Deze site gebruikt cookies

Accepteren

Bekijk ons privacy-beleid.