zoek bewaard kaart contact

Home verhalen De Vanenburg

De Vanenburg

een complete geschiedenis

In het Jaarboek van het Puttens Historisch Genootschap (PHG) verschenen tientallen artikelen over de Puttense geschiedenis. In het kader van Verhaal van Putten worden enkele parels opnieuw onder de aandacht gebracht. Dit is het zesde artikel uit de reeks, geschreven door Johannes van Hell en gepubliceerd in Jaarboek 1995.

Thema:

Oud-gemeentearchivaris Johannes van Hell schreef in het Jaarboek Puttensch Historisch Genootschap 1995 een fraai verhaal over de Vanenburg. Tegenwoordig wordt het landgoed onder de naam Best Western Premier Kasteel de Vanenburg gebruikt als congres-, vergader- en hotelaccommodatie, maar het heeft een lange en rijke historie die Van Hell mooi onder woorden weet te brengen in zijn stuk.

 

Dit stuk is het eerste onderdeel van een reeks; Van Hell beschrijft hier de periode tot 1670. Van Hell begint zijn geschiedenis in 1479, toen het landgoed beleend was aan ene Henrick van Vanevelt. Vervolgens neemt hij de lezer mee door de geschiedenis van het landgoed tot aan 1670, vol met familieruzies en andere intriges. Ook de omliggende kloosters hadden banden met de Vanenburg. Hierop gaat Van Hell ook in. Zo schrijft hij over een Harderwijks bier dat aanbevolen werd tegen de kater, omdat ‘’als maar een weynigh daarvan in de hant gestort wort, soo doet het strackx (onmiddellijk) de vingers te samen cleven’’. Meer lezen over de middeleeuwse geschiedenis van de Vanenburg en de connecties met de omliggende kloosters en hun bieren? Lees het hele verhaal hier
 

Andere relevante verhalen

©2018 - Verhaal van Putten is een initiatief van de gemeente Putten

Disclaimer | Privacyverklaring

Ontwerp: INZPIRE Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet

Deze site gebruikt cookies

Accepteren

Bekijk ons privacy-beleid.