zoek bewaard kaart contact

Home verhalen 100 jaar Fanfarecorps “Excelsior” Putten (1919-2019)

100 jaar Fanfarecorps “Excelsior” Putten (1919-2019)

Muzikale vereniging met roerige geschiedenis

Excelsior en KMD omstreeks 1952 in Stroud met erevoorzitter en burgemeester Quarles van Ufford

Fanfarecorps Excelsior Putten voor molen Het Hert bij 65 jarig bestaan in mei 1984

het corps in 1922

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Fanfarecorps ''Excelsior'' schreef Henk van der Haar een beknopte geschiedenis van het corps. Lees het hieronder!

Thema:

Hoe het ooit begon


Vier Puttenaren staken kort na het eind van de Eerste Wereldoorlog de koppen bij elkaar: H. Kamphuis, H. Bos, E. Polhoud en G. Gijsbertsen vonden dat Putten eens wat aan muziek moest gaan doen. In het begin van de vorige eeuw had Putten immers een eigen muziekvereniging gehad onder de naam “Excelsior”. Maar omstreeks de Eerste Wereldoorlog verdween dat korps van het toneel en was Putten verstoken van een muzikale noot. Het feit dat de heren Gijsbertsen en Polhoud in hun militaire diensttijd tussen 1914-1918 het een en ander met muziek te maken hadden gehad, heeft ongetwijfeld meegespeeld in hun streven een eigen fanfare op te richten. Met de hulp van de heren Kamphuis en Bos slaagden zij erin om 3 juni 1919 als oprichtingsdatum van het (nieuwe) “Excelsior” vast te stellen. Nu, bijna 100 jaar later, viert het korps in 2019 een trots jubileum. 

 

Tweede Wereldoorlog

 

De eerste jaren, maar zeker de dertiger jaren, waren succesvol voor de vereniging. Er werd ijverig gestudeerd en er werden vele (1e) prijzen behaald op diverse concoursen. Op Koninginnedag zorgden de muzikanten voor een feestelijke dag voor iedereen. Een hossende en deinende menigte toog dan voor de muziek uit en achter de muziek aan door het hele dorp heen. Maar de “zegetocht” van de dertiger jaren werd ruw verstoord met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De activiteiten van ”Excelsior” tussen 1940-1945 kunnen nihil genoemd worden. Het feit dat het korps zich weigerde aan te sluiten bij de Cultuurkamer van de NSB had de consequentie dat openbare uitvoeringen niet meer konden worden gegeven. Veel “huiswerk” voorkwam dat de vereniging ontbonden moest worden. De oktoberrazzia in 1944 heeft ook bij “Excelsior” diepe wonden achtergelaten. Meer dan de helft van de leden werd naar Duitse concentratiekampen weggevoerd. De activiteiten die na de oorlog van start gingen, werden dan ook door een kleine kern gedragen. Toentertijd konden ze die klap binnen het korps maar moeilijk verwerken. 

 

Samenwerking Klein Maar Dapper


Ondanks dat werd begonnen aan het herstel van de kwaliteit van het korps. Binnen twee jaar zegevierde men weer in de derde klasse: net als in het voetbal zijn muziekverenigingen ingedeeld in divisies en klassen en kunnen zij “promoveren” door deelname aan een concours. “Excelsior” heeft van nabij de oprichting, in 1948, van drumband KMD (Klein Maar Dapper, het latere Showband Putten) meegemaakt. Rijwielhersteller Hendrik Simon startte met acties om geld voor de drumband bij elkaar te sparen. KMD werkte in die beginperiode hecht samen met “Excelsior”. Maar ondertussen ging het met het korps zelf niet zo best. Weinig toeloop van jeugdleden was een oorzaak van een tekort aan muzikanten en het is op een gegeven moment de erevoorzitter (oud burgemeester) jonkheer mr. W.F. Quarles van Ufford geweest die de leden er van moest overtuigen dat opheffing uit den boze was. Medio jaren 70 begon het korps merkbaar te groeien, onder meer omdat er niet zonder succes enkele malen gestart werd met een jeugdafdeling.

 

Breuk Klein Maar Dapper

 

Minder plezierig is de breuk met KMD in juli 1976. De totale scheiding tussen muziek en drumband met als inzet majorettes mag dan alleen in een muziekkorps voorkomen, bij “Excelsior” beleeft men er weinig prettige herinneringen aan. “Excelsior” had in september 1975 een majorette groep opgericht, welke zich op Koninginnedag 1976 aan het publiek presenteerde. In september 1976 werd door “Excelsior” ook een drumband opgericht onder leiding van dhr. D. Does. “Excelsior” deed dit om minder afhankelijk te zijn van KMD om een straatoptreden te verzorgen. Helaas heeft dit dus uiteindelijk wel geresulteerd in een breuk tussen beide verenigingen en volgden zij beiden hun eigen weg. Fanfare en drumband bestaan op dit moment nog steeds, de majorettes van “Excelsior” zijn in 1995 opgeheven. 

 

De jeugd heeft de toekomst


Bij het 75-jarig bestaan in 1994 was “Excelsior”, onder leiding van toenmalig dirigent Klaas Veijer, weer uitgegroeid tot een korps van bijna 100 leden. Na het jaar 2000 zakte het ledenaantal echter weer langzaam door weinig instroom van nieuwe (jeugd)leden. Het dieptepunt werd bereikt in 2014 toen er nog maar een tiental muzikanten over waren. Het voortbestaan hing aan een zijden draadje maar door terugkeer van vooral oud-leden kon uiteenvallen worden voorkomen. Nu, bijna 100 jaar na oprichting, is het korps weer uitgegroeid tot een korps van ongeveer 50 muzikanten, waarvan 19 leerlingen. Door de oprichting van het Opleidingsorkest, waarbij niet individueel maar gezamenlijk in klassen wordt gerepeteerd, probeert “Excelsior” vooral de jeugd weer aan zich te binden en de vereniging toekomstbestendig te maken en te houden.

Auteur: Henk van der Haar. 


Voor actuele nieuwsberichten over de vereniging, kijk op facebook.

Voor het 100 jarig bestaan is er een speciale jubileumwebsite gemaakt waarop het hele jaar informatie, krantenberichten en foto’s van Excelsior uit verleden en heden zullen worden geplaatst. Klik hier.

Alle foto's bij het verhaal zijn afkomstig uit het archief van Excelsior en ter beschikking gesteld van deze website.

Andere relevante verhalen

©2018 - Verhaal van Putten is een initiatief van de gemeente Putten

Disclaimer | Privacyverklaring

Ontwerp: INZPIRE Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet

Deze site gebruikt cookies

Accepteren

Bekijk ons privacy-beleid.