zoek bewaard kaart contact

Home belevingsroutes Boerderijen - fietsroute

Boerderijen - fietsroute

38 kilometer fietsroute

38 km

De Boerderijen - fietsroute is ontwikkeld door het Puttens Historisch Genootschap. Het routeboekje, inclusief mooie verhalen, aanvullend beeldmateriaal en verkorte routes (15 en 30 kilometer), is onder andere bij de VVV van Putten verkrijgbaar. Enkele delen van de fietsroute gaan over zandwegen. Soms zijn deze wegen moeilijk begaanbaar door de modder of juist door de droogte. Vooral mensen met elektrische fietsen ondervinden daar hinder van. In dat geval wordt steeds een alternatieve - verharde - route aangegeven. Het startpunt van de route is bij het VVV kantoor van Putten (Kerkplein 15).

Tags:
  1. Met de rug naar het VVV kantoor steekt u het plein in oostelijke richting over. Rechts de Oude Kerk.
  2. U fietst de Poststraat in (verwijzing voormalige postkantoor); op de rotonde neemt u de derde afslag: de Postweg.
  3. Na 200 meter links het boerderijtje de Bosschsteegh hoeve uit 1867, u vervolgt de Postweg linksaf tegenover huisnummer 4 (rechtdoor is Drieseweg) en steekt de Bosrand over.
  4. In het bos neemt u de tweede weg rechtsaf de Emmalaan, u steekt de Drieseweg en de Prins Hendrikweg over en volgt de Emmalaan tot aan de T-splitsing: rechtsaf Wilhelminalaan. Aan het einde van de weg scherp linksaf de Meester J.H. Schoberlaan in. Na 500 meter rechts bij het bord "Welkom op landgoed Schovenhorst''. 
  5. Na een bezoek aan het museum 'de Tien Malen' (zie voor openingstijden: www.detienmalen.nl) verlaat u het terrein door de hoofdingang en steekt de Garderenseweg over (voorzichtig!) en slaat aan de overkant van de weg linksaf richting Garderen. 
  6. Na 500 meter neemt u de eerste weg rechtsaf (De Nieuwe Prinsenweg), een verhard fietspad en rijdt maalschap het Sprielderbosch in.              Bij de kruising met de Peppelerweg kunt u even de route verlaten voor een bezoekje aan het 'zwaartepunt van Nederland'. U gaat dan linksaf de Peppelerweg in en na 500 meter, net na de kruising met de Oude Prinsenweg en direct na een open akker, ziet u aan uw rechterhand het zwaartepunt. Let op: de Peppelerweg is een zandweg en kan moeilijk begaanbaar zijn.                                                              
  7. U vervolgt de Nieuwe Prinsenweg.
  8. Bij een scherpe bocht naar rechts vervolgt u het verharde fietspad: het fietspad loopt nu langs de Oude Prinsenweg.
  9. U vervolgt de Oude Prinsenweg en gaat bij het einde van het fietspad rechtdoor. Na 200 meter linksaf de Krachtighuizerweg in (tegenover het fietspad rechts). U rijdt nu het buurtschap Krachtighuizen in.
  10. U kruist de Oude Garderenseweg en gaat rechtdoor. Na 200 meter neemt u links het fietspad parallel aan de Krachtighuizerweg. Aan het einde van dit fietspad gaat u schuin linksaf en vervolgt u de Krachtighuizerweg (dus niet de Kolthoornseweg in).
  11. Aan het einde van de weg gaat u even linksaf (bij Bato's weg) en direct weer rechtsaf en vervolgt u de Krachtighuizerweg het fietspad naast de zandweg. Dit is een zeer populair gebied voor de wilde zwijnen, ongetwijfeld ziet u hier de sporen.
  12. U bevindt zich nu in het buurtschap Veenhuizerveld. Aan het einde op de T-splitsing rechtsaf de Boeschoterweg op en na 300 meter weer rechtsaf de Poolseweg in. Let op: de Poolseweg kan moeilijk begaanbaar zijn. Als dit het geval is, vervolgt u de route via punt 13 van de route-aanwijzing. Na 300 meter ziet u links de boerderij Klein Veenhuizen. Direct na de hooiberg het pad links van de weg nemen en direct linksaf de Veenhuizerweg volgen. Na 200 meter, net voor een bos einde zandweg, ziet u rechts een klein weilandje met een bankje met de uitnodigende tekst ''rust gerust''. U kunt hier water tappen en treft er een ''weersteen'' aan met belangrijke informatie hierover. U vervolgt de weg en bij de T-splitsing aan het einde van de weg even linksaf de Schoonhoverweg in en direct weer rechtsaf de Veenhuizerveldweg op. Vervolg de route bij aanwijzing 15. 
  13. U vervolgt uw weg door even links en direct weer rechts te gaan de Veenhuizerveldweg op. Na 500 meter gaat u rechtsaf de Schoonhoverweg in en direct weer rechtsaf de Veenhuizerweg in. Als u na 200 meter uit het bos komt ziet u aan uw linkerhand een klein weilandje met een bankje met de uitnodigende tekst ''rust gerust''. U kunt hier water tappen en u treft er een ''weersteen'' aan met belangrijke informatie hierover. Ook heeft u hier uitzicht op de boerderij Klein Veenhuizen (rechts van de Veenhuizerweg). 
  14. Na wat gerust te hebben en van het uitzicht genoten te hebben, keert u om en gaat u terug de Veenhuizerweg weer af, aan het einde linksaf de Schoonhoverweg in en direct rechtsaf de Veenhuizerveldweg op.
  15. U rijdt nu buurtschap Huinen in en vervolgt de route via fietsknooppunt 06. Bij de rotonde de tweede afslag Veldwijkweg rechtdoor. U vervolgt de Veldwijkweg met een scherpe bocht naar rechts, einde weg T-splitsing linksaf de Beulekampersteeg op, genoemd naar de boerderije Beulenkamp die in de gemeente Nijkerk ligt. Eerste weg linksaf naar de Huddingweg (dus niet meer het fietsknooppunt 06 volgen).
  16. U rijdt nu op de Huddingweg. Let op: de Huddingweg gaat even verderop over in een half verharde weg en 2 kilometer later wordt het een zandweg. Mogelijk is dat deel van de weg moeilijk begaanbaar door de droogte of modder.
  17. Na 300 meter wordt de weg een klinkerweg. Even verderop ziet u aan de rechterhand boerderij Groot Gerven, die beschouwd kan worden als de bakermat van het buurtschap Gerven (Gerwerdingen). In dit gebied zijn enkele jaren terug de vormen en bewijzen van een eeuwenoud 'kampenlandschap' ontdekt.
  18. U vervolgt deze route over de half verharde Huddingweg, deze gaat bij een scherpe bocht naar rechts over in de Veldhoefweg.
  19. U komt nu door een eeuwenoud laag gelegen heidegebied met na 300 meter links boerderij de Veldhoef. Let op: De zandweg kan slecht begaanbaar zijn. In dit geval kunt u teruggaan: u keert om, terug over de Veldhoefweg en de Huddingweg en weer aangekomen bij de Beulekampsteeg gaat u linksaf en na 500 meter weer linksaf de Blarinckhorstweg op. Na 500 meter wordt dit de Gervenseweg. Op de T-splitsing gaat u rechtsaf en vervolgt u de route bij aanwijzing 22.
  20. Als de zandweg goed begaanbaar is vervolgt u de route en na 800 meter gaat u rechtsaf de Hevelschutterweg op.
  21. Even verder bij de Gervenseweg aan uw rechterkant, gaat u rechtdoor.
  22. Bij de kruising gaat u rechtsaf de Pasdijk op en bij T-splitsing linksaf de Beulekampersteeg op.
  23. Na 400 meter bij huisnummer 54 gaat u rechtsaf de zandweg in naar boerderij Rensselaer aan de rechterhand. In dit qua natuur en historie zeer interessante gebied lopen ook veel wandelpaden.
  24. Na het bewonderen van de welhaast oudste boerderij van Putten keert u weer om en gaat bij de Beulekampersteeg linksaf terug. De Pasdijk laat u rechts liggen, na 400 meter ziet u rechts boerderij Klein Boeijen, een rijksmonument. 
  25. 300 meter na de bocht bij fietsknooppunt 04 gaat u linksaf de Bussenweg in, richting fietsrouteknooppunt 37 (hier kruist het Huinerklompenpad de route).
  26. Aan het einde van de weg, bij de scherpe bocht naar rechts, ziet u links in het landschap boerderij Groot Boeijen. 
  27. U gaat even rechtsaf en direct linksaf de Hogesteeg in. Bij een open akker aan de linkerkant even stoppen: u hebt een prachtig uitzicht linksachter op boerderij Groot Boeijen en in de verte recht voor u de contouren van Groot Hell. Bij de kruising gaat u linksaf de Groot Hellerweg in: een klein uitstapje naar boerderij Groot Hell (huisnummer 8).
  28. U keert weer om naar de kruising met de Hogesteeg. U bent nu iets over de helft van de route! 
  29. U gaat linksaf de Hogesteeg op en opnieuw linksaf de Donkeresteeg op. Bij de kruising gaat u schuin links tussen twee witte hekpalen door (dus niet rechtsaf de Meskampersteeg op) over een klinkerweg. De weg slingert tussen twee schaapskooien door. Na 200 meter ziet u links een doodlopende weg (is ook een klompenpad) en de witte boerderij Veldhuizen. U vervolgt de weg over de Donkeresteeg.
  30. Juist voordat u langs een manage komt, ziet u rechts (verscholen) een schaapskooi. Hier treft u een informatiebord aan van Natuurmonumenten over ''Groot Deuverden''. U komt langs een manage (links) en passeert hier de boerderij Groot Deuverden.
  31. Op de kruising bij fietsknooppunt 02 gaat u rechtsaf de Deuverdenseweg in (fietspad). U bevindt zich nu op de grens met de gemeente Nijkerk. Vervolgens rechtsaf de Tintelersteeg in en steek de Meskampersteeg over.
  32. Even verderop zien we rechts de zorgboerderij Tinteler, een gemeentelijk monument, gebouwd in de vroege middeleeuwen. 
  33. Na 150 meter ziet u rechts, op een wal van 20 meter van de weg, de oudste boom op het grondgebied van Putten. Een solitaire grote (Wodan) zomereik van circa 350 jaar oud. U bevindt zich nu op landgoed Oldenaller. U gaat met de weg mee naar rechts, steekt de Schuitenbeek over vlakbij de spoorweg. Na een bocht naar links zit u op de Hogesteeg. Op de T-splitsing kunt u een uitstapje naar rechts maken: de Hogesteeg in, naar de schaapskooi van Natuurmonumenten (circa 900 meter).
  34. Na een bezoek aan de schaapskooi keert u weer om en laat de Tintelersteeg links liggen. U steekt de spoorwegovergang over en vervolgt uw weg via de Hogesteeg tot aan de T-splitsing: rechstaf de Allermolensteeg in. Bij de T-splitsing links boerderij Blankevoort, een gemeentelijke monument uit 1811. Aan het einde van de weg komt u bij de kruising met de Nijkerkstraat. Vlak voor de kruising lag vroeger de Allermolen.
  35. U steekt de weg niet over maar gaat rechts de brug over en direct weer rechtsaf een fietspad naast de zandweg in (beukenlaan met dubbele rij beuken). 
  36. Aan het einde van de laan gaat u met de bocht mee naar links, dit is de Withagersteeg (niet aangegeven). De zandweg, 150 meter lang, kan lastig begaanbaar zijn. 
  37. Op de T-splitsing rechtsaf de Broekermolenweg in en direct de spoorwegovergang over. 
  38. U passeert drie dassentunnels (let op de hekwerken links en rechts van de weg). Na het heidegebied links van de weg gaat u rechtdoor de Groot Hellerweg in. Bij de kruising gaat u scherp linksaf de Oude Nijkerkerstraat in en na 200 meter rechtsaf de Knapzaksteeg in.
  39. U rijdt op de Knapzaksteeg alsmaar rechtdoor en steekt de Roosendaalseweg rechtdoor over en rijdt het maalschap Halvinkhuizen in. Ongeveer na 200 meter, na een flauwe bocht naar links, gaat u linksaf het fietspad Huinenkerkpad in.
  40. Bij de kruising met de Koekamperweg gaat u rechtdoor de Halvinkhuizerweg in. De Hooiweg laat u links liggen, ga hier rechtdoor en vervolg uw weg op de Halvinkhuizerweg.
  41. U gaat de rotonde bij de Van Geenstraat rechtdoor over en u steekt even later ook de Engweg rechtdoor over. Molen 't Hert uit 1899, rijksmonument, de enig nog overgebleven molen in Putten. De huidige molen is in 1899 gebouwd ter vervanging van een eerder dat jaar afgebrande molen.
  42. Bij de molen gaat u rechtdoor de Molenstraat in en na 50 meter schuin rechtsaf de Molenweg in. U passeert nu aan uw rechterhand een heuvel, genaamd De Pol.
  43. Bij de vijfsprong gaat u schuin links naar de Kerkstraat in naar de Oude Kerk. Aan de muur van de Oude Kerk ziet u het herdenkingsopschrift 'van hier werden zij weggevoerd'. 
  44. Achter de Oude Kerk vindt u het VVV kantoor en bent u aan het einde gekomen van deze Boerderijenfietsroute.                                                                                                                 

 

 

Andere mooie belevingsroutes

©2018 - Verhaal van Putten is een initiatief van de gemeente Putten

Disclaimer | Privacyverklaring

Ontwerp: INZPIRE Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet

Deze site gebruikt cookies

Accepteren

Bekijk ons privacy-beleid.